Badania na nietolerancję pokarmową


Szybki i wiarygodny test na nietolerancję pokarmową

Mamy coraz więcej wiedzy o zależnościach pomiędzy naszym samopoczuciem, zdrowiem a spożywanymi produktami. Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgG (immunoglobulina G) przeciwko pokarmom, których organizm "nie lubi". Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową.

Ponieważ objawy związane z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu - od kilku godzin do dwóch, trzech dni - więc najczęściej nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, ale także z innymi długotrwałymi dolegliwościami.

Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej:

  • Zaburzenia układu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • Zaburzenia układu pokarmowego jak: wzdęcia, zaparcia, otyłość, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki
  • Problemy skórne jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka, egzema
  • Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
  • Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie, migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki

Test Food Detective™

Test Food Detective™, na podstawie próbki krwi pobranej z palca, pozwala określić produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał typu IgG. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu. Wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.

Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

Testowane pokarmy

Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Oprócz wykonania testu zapewniamy interpretację wyników oraz konsultację w sprawie diety.