Szybki i wiarygodny test na nietolerancję pokarmową
Mamy coraz więcej wiedzy o zależnościach pomiędzy naszym samopoczuciem, zdrowiem a spożywanymi produktami. Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgG (immunoglobulina G) przeciwko pokarmom, których organizm "nie lubi". Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową.
Ponieważ objawy związane z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu - od kilku godzin do dwóch, trzech dni - więc najczęściej nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, ale także z innymi długotrwałymi dolegliwościami.
Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej:
- Zaburzenia układu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
- Zaburzenia układu pokarmowego jak: wzdęcia, zaparcia, otyłość, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki
- Problemy skórne jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka, egzema
- Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
- Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie, migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki
Test Food Detective™
Test Food Detective™, na podstawie próbki krwi pobranej z palca,
pozwala określić produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał
typu IgG. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu. Wyniki testu mogą
być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59
produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.
Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional
Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega
Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu
testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma
koncentruje się na produktach opartych na metodzie
immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność
wyników.
Testowane pokarmy
Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie,
orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne,
groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś,
pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk,
białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.